HPSSC logo

Important Question for HPSSC clerk Part- 1

1) Who was elected as the 13th President of Pakistan on 4th September 2018?

Ans:- Arif Alvi

2) Who won the FIFA world cup 2018?

Ans:- France

3) Who has been appointed CEO of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY)?

Ans:- Ashish Kumar Bhutani

4) Who has become the first Asian to swim UK-France channel?

Ans:- Prabhat Koli

5) Where was the FIFA world cup 2018 held?

Ans:– Russia

6) Who has been appointed the chairperson of National Green Tribunal?

Ans:- Justice Adarsh Kumar Goel

7) Who launches Innovation Cell & ARIIA?

Ans:- Shri Prakash Javadekar

8) What is the tagline of Canara Bank?

Ans:- Together We Can

9) How many gold medals won by India in Asian Games?

Ans:- 15

10) Which country host the 2018 Asian Games?

Ans:- Indonesian

11) Who is the chairman of ISRO?

Ans:- Dr. K Sivan

12) Which country hosted the World ATM Congress (WATMC-2018)?

Ans:- Spain

13) The National Sugar Institute (NSI) is located in which city of Uttar Pradesh?

Ans:- Kanpur

14) Which state hosted the first meeting of NITI Forum for North East?

Ans:- Tripura

15) Who has become India’s youngest women to scale Mt Everest from Nepal side?

Ans:- Shivangi Pathak

16) Which city is hosting the 3rd edition of Women of India Organic Festival?

Ans:- New Delhi

17) Which state government has recently banned use Of Liquid Nitrogen in Drinks & food items?

Ans:- Haryana

18) Who is the newly appointed Chairman of IIT-Kharagpur?

Ans:- Sanjiv Goenka

19) Who will become the new independent chairman of the International Cricket Council (ICC)?

Ans:- Shashank Manohar

20) Which country is hosting the 10th edition of BRICS Summit 2018?

Ans:- South Africa 

21) In Which city NITI Aayog will host Global Entrepreneurship Summit-2017?
Ans:- Hyderabad

22) A Network is a completely interconnected network, used which topology?
Ans:- Mesh

23) Union Budget of India is presented by whom and in which house/ houses of the Parliament?
Ans:- Finance Minister of India; Lok Sabha

24) Khajuraho temples was built by:-
Ans:- Chandela

25) Who is the author of the book – “The Dramatic Decade: The Indira Gandhi Years”?
Ans:- Pranab Mukherjee

26) A nibble is equivalent to
Ans:- 4 bits

27) What is the shortcut key to split a table?
Ans:- Ctrl+Shift+Enter

28) Kiran Bedi received Magsaysay Award for government service in
Ans:- 1994

29) Parichu lake situated is in
Ans:- Tibet

30) The name ‘Rani of Khairgarhi’ was associated with
Ans:- Mandi conspiracy

31) In which year Mahatma Gandhi first came to Shimla?

Ans:- 12 May 1921

32) Where are Gaheri Languages spoken?

Ans:- Lahaul-Spiti

33) At which place river Giri-Ganga merges with the river Yamuna?

Ans:- Rampur Ghat

34) Chamba is situated at the right bank of which river?

Ans:- Ravi

35) The total geographical area of Himachal Pradesh is

Ans:- 55673 Sq. km

36) Himachal was constituted in

Ans:- 15th April 1948

37) When were Punjab Hills merged with Himachal?

Ans:- 1st November 1971

38) Himachal Pradesh achieved full statehood in

Ans:- 25 January 1971

39) The Vedic name of river Ravi is

Ans:- Parushani

40) The oath of office is conducted to the President by

Ans:- The Chief Justice of India

41) What is the minimum age to become the member of Indian parliament?

Ans:- 25 years

42) What is the minimum age for the member of Rajya Sabha?

Ans:- 30 years

43) What is the minimum age for panchayat election?

Ans:- 21 years

44) Who is the youngest MLA in India?

Ans:- Arun Verma (25 years)

45) What is the minimum age for a president?

Ans:- 35 years

46) What is the minimum age for prime minister of India?

Ans:- 25 years

47) What is the minimum age limit to become the governor of a state in India?

Ans:- 35 years

48) Who was the first speaker of Lok Sabha?

Ans:- Ganesh Vasudev Mavalankar

49) Who is the present president of India?

Ans:- Ram Nath Kovind

50) Who is the present prime minister of India?

Ans:- Narendra Modi

Other posts you might be interested in:
Himachal Pradesh G.K. MCQ-II
Himachal Pradesh GK Questions with Answers-II